Wie een bestaande woning wil stuken, heeft allerlei keuzes en mogelijkheden. U kunt zowel uw muren als uw plafonds op allerlei manieren stuken of laten stuken. In dit artikel bespreken we allereerst kort het stucproces. Vervolgens komen verschillende soorten stucwerk aan de orde. Aan het einde van het artikel leest u over het verschil tussen behangklaar, sausklaar en spuitklaar stucwerk.
Het stucproces
Stukadoors zullen voordat ze gaan stuken de muur of het plafond eerst van stucgaas voorzien. Hiermee worden scheuren voorkomen. Vervolgens wordt er een voorstrijk aangebracht. Als het nodig is, wordt er ook gebruik gemaakt van stucstops (om te zorgen dat het stucwerk op een nette manier stopt) en/of hoekprofielen (hiermee creëert de stukadoor mooie hoeken). Het stuken zelf kan handmatig of machinaal gebeuren. Bij handmatig stuken worden het water en het gips met behulp van een bouwmixer door de stukadoor zelf gemengd, dit is behoorlijk zwaar werk. Machinaal stuken is een stuk minder zwaar werk en wordt vaak gedaan bij grotere projecten. Bij machinaal spuiten wordt er gebruik gemaakt van een gipsspuit.
Soorten stucwerk
Er zijn heel veel soorten stuc. Heel bekend en veel toegepast is stucwerk van gips. Een voorbeeld van dergelijk stucwerk is het zogenaamde ‘raapwerk’. Dit is een dikke gipsen laag van ten minste 1 cm. Raapwerk wordt toegepast bij bestaande woningen waarbij er sprake is van een overgang (van wanden, materialen of allebei) die vlak gemaakt moet worden. Raapwerk wordt ook toegepast bij zeer poreuze wanden. Een ander voorbeeld van stucwerk van gips is filmwerk. Dit is in tegenstelling tot raapwerk juist een dunne laag. Welk soort stucwerk u kiest, hangt dus zowel af van het type wanden als van de staat ervan.
Andere vormen van stucwerk zijn granol en schuurwerk. Dit zijn beide vormen van stucwerk die je vaak in wat oudere woningen tegenkomt. Schuurwerk is, net als granol, een soort pleisterwerk. Schuurwerk zie je vaak bij plafonds uit woningen van 40 tot 60 jaar oud. Het pleisterwerk op het plafond heeft dan de vorm van halvemaantjes en het is niet met latex gespoten (het schuurwerk is de eindlaag). Als u uw schuurwerk zat bent, kunt u het glad laten maken. Ook granol kan glad worden gemaakt.
Behangklaar, sausklaar of spuitklaar?
Als u kiest voor stucwerk dat behangklaar is, dan is het oppervlak glad en kan het regelrecht behangen worden (of afgewerkt met een sierpleister). Er zijn overigens wel verschillende gradaties binnen de term ‘behangklaar’. Met sausklaar stucwerk wordt bedoeld dat het stucwerk gesaust (of geschilderd) kan worden. Dit stucwerk is heel mooi egaal. Ook binnen deze categorie zijn er weer verschillende gradaties en criteria. Een muur kan naast behangklaar of sausklaar ook spuitklaar worden afgewerkt. Hij is dan nog gladder een egaler dan een muur die sausklaar is afgewerkt en u ziet geen oneffenheden. Dit kan belangrijk zijn als u uw muur latex wilt laten latexspuiten. Latexspuiters stellen namelijk hoge eisen aan stucwerk. Met een spuitklare muur van Stukadoor Amersfoort is het resultaat een super strakke muur.