Een van de ergste dingen die je wellicht kan overkomen, is een woningbrand. De brandweer krijgt helaas dan ook jaarlijks duizenden meldingen van woningbrand, waarbij in het ergste geval niet alleen gewonden, maar ook doden vallen. Door een doordachte brandpreventie en het nemen van de juiste maatregelen kun je het risico op woningbrand wel enorm beperken.
Een brandblusser
De overheid schrijft het installeren van brandblussers in een privéwoning niet dwingend toe, maar beveelt het wel aan. De keuken is namelijk vaak letterlijk een vuurhaard. Om de keuken brandveiliger te maken dien je het volgende te installeren:
- een branddeken
- een hittemelder
- een ABF-schuimbrandblusser
In de rest van de woning is een schuimbrandblusser van zes liter per verdieping ideaal. Ben je daar geen voorstander van? Plaats deze brandblusser dan bij de voordeur.
Een rookmelder
Wanneer je slaapt, ruik je niets en daarom word je van rooklucht niet wakker. Je kunt binnen enkele minuten al bewusteloos raken. Installeer daarom op elke verdieping, aan het plafond van elke ruimte, een rookmelder. De afstand tot de muur moet minstens 50 centimeter bedragen. Plaats een rookmelder niet in de buurt van een radiator of een ventilatieopening. Handig is het gebruik van zogenaamde gekoppelde, slimme rookmelders. Wanneer één rookmelder brand detecteert, zullen de andere gekoppelde rookmelders ook in werking treden.
Een koolmonoxidemelder
Nog zo’n gevaarlijk gas is koolmonoxide. Het is geurloos en onzichtbaar. Zeker bij het gebruik van gaskachels en geisers is een koolmonoxidemeter onmisbaar. Je kunt hiermee een koolmonoxidevergiftiging (en daarmee mogelijk overlijden) voorkomen.
Algemene tips
Behalve het opvolgen van bovengenoemde adviezen zijn er nog een aantal, wellicht voor de hand liggende zaken waar je op kunt letten:
- ben voorzichtig met smeulende sigaretten
- blijf tijdens het koken in de keuken
- maak de filter(-s) van je afzuigkap regelmatig schoon
- blaas bij het verlaten van de kamer altijd de kaarsen uit en zet ze altijd in een onbrandbare kaarsenhouder. Plaats kaarsen nooit in de buurt van een brandbaar materiaal zoals gordijnen
- reinig na elke droogbeurt het filter van je droger
- vervang jaarlijks de batterijen van rookmelders en bij niet vervangbare batterijen de rookmelder na 10 jaar
- laad bij voorkeur alleen overdag oplaadbare apparatuur op
- laat jaarlijks je schoorsteen vegen en onderhoud aan je CV-ketel uitvoeren
- kinderen in huis? Berg lucifers en aanstekers goed op
- trek na het strijken de stekker uit het stopcontact en laat het strijkijzer veilig afkoelen met een verticaal geplaatste zool
- zet spuitbussen niet in de volle zon