Iedereen kent de uitdrukking wel dat het gras groener is bij de buren… Maar wat als dat letterlijk zo is en je grasmat wel een opkikkertje kan gebruiken? Met onderstaande tips is straks jouw gras daadwerkelijk groener dan dat van je buren!
Regelmatig maaien
Je gras heeft er meer profijt van als je het zeer regelmatig maait en niet wacht tot het veel te lang is. Op die manier kan het veel beter “ademen”. Maar je moet het ook zeker niet te kort afmaaien. Let erop dat er altijd minimaal een derde van de grasspriet blijft staan om het gras gezond te houden. Wat ook belangrijk is, is dat je grasmaaier scherpe messen heeft. Die kunnen het gras veel beter afsnijden en brengen veel minder schade toe aan de grassprieten.
Midden op een warme zomerdag maaien is niet bevorderlijk voor het gras. Het is wel zo dat gedroogd gras veel beter te maaien is dan als het net geregend heeft.
Je kunt het gemaaide gras op je grasveld laten liggen. Dit heet mulchen en kan prima als je grasmaaier het gemaaide gras heel klein en fijn gesneden heeft. Op die manier fungeert het verterende gras als voeding voor je grasbodem. Ligt er echter een te dikke laag op je gazon, dan heb je kans op vervilting van het gras.
Sproei met regelmaat
Bij erg droog weer is het nodig om je grasveld regelmatig water te geven. En wees dan niet zuinig met water. Het is veel beter voor je gras om in één keer veel water te geven dan iedere keer een kleine hoeveelheid. Door veel water te geven kan het goed de bodem inzakken en zullen de grasworteltjes naar het water gaan groeien waardoor het gras zich beter zal gaan hechten. Als je iedere dag een beetje water zou geven zal het precies andersom zijn. De worteltjes blijven daardoor net onder het oppervlak en groeien niet dieper de grond in. Hier wordt je gras juist kwetsbaarder van. Zorg er daarom voor dat je minimaal zo’n 20 millimeter water per keer geeft voor een goede aanhechting van het gras. Een trucje om dit te controleren is door een watermetertje in het gras te plaatsen als je het gazon water geeft.
Geef onkruid geen kans
Er zal altijd wel wat onkruid te vinden zijn in je gazon. Door het gras regelmatig te maaien, te bemesten en goed te sproeien kun je toch veel ondervangen. Een gezond grasveld is namelijk het beste wapen tegen onkruid! Mocht je onkruid ontdekken, Haal het dan zo snel mogelijk weg. Op die manier kunnen de zaadjes van het onkruid niet de kans krijgen zich te verspreiden. Door onkruid met wortel en al te verwijderen komt het minder snel terug. Er is speciaal tuingereedschap te kopen om je hierbij te helpen.
Verschillende grassoorten
Ook niet geheel onbelangrijk: kies de juiste grassoort. Een grasveld voor kinderen vraagt om een andere grassoort dan een siergazon. Er zijn verschillende grassoorten te koop, dus laat je goed voorlichten.