Een ongeluk zit in een klein hoekje. We zijn altijd heel zuinig op hun huis, maar er wil nog al iets stuk gaan. Vaak is dit niet vanwege slijtage of ouderdom van het huis, maar omdat wijzelf of iemand anders zorgt voor schade. Ook andere oorzaken kunnen nog al eens voor schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan brand, storm, of diefstal. Schade aan je huis is ontzettend vervelend. Het zijn vaak onverwachte kosten die hoog kunnen oplopen. Zoveel geld heeft niet iedereen zomaar ter beschikking. Toch wil je graag dat schade aan je huis snel wordt opgelost. Je kunt niet maanden lang met bijvoorbeeld een gat in de muur leven. Het is daarom altijd slim om je huis te verzekeren. Er zijn echter zoveel verschillende soorten verzekeren dat het nog al verwarrend kan zijn. Voor elk soort schade zijn er namelijk aparte verzekeringen. Daarom leggen we in deze blog uit welke soorten woningverzekeringen er allemaal zijn.
Je huis in zijn geheel
De ergste schade met misschien wel de hoogste kosten is schade aan je huis zelf. Dit soort schade wordt verzekerd door een opstalverzekering. Een opstalverzekering verzekerd alles wat vast zit aan het huis. Hiermee bedoelen we dus schade aan de muren, ramen of vloeren, maar ook aan andere vaste elementen in het huis. Ook de leidingen, de fundering, daken en zelfs zonnepalen worden verzekerd door een opstalverzekering. Alhoewel een opstalverzekering niet verplicht wordt door de overheid, is zo’n soort verzekering zeker handig om af te nemen. Als bijvoorbeeld je waterschade hebt op de muren en vloeren door een lekkage in de leidingen wil je dit zo snel mogelijk opgelost hebben. Echter kost dit soort schade klauwen met geld, terwijl je de schade niet zelf hebt veroorzaakt.
Huur je een huis of appartement? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, want de verhuurder is verantwoordelijk voor schade aan het huis. Het is dan de taak van de verhuurder om een opstalverzekering af te sluiten. Je hoeft dus alleen een opstalverzekering te nemen als je zelf de eigenaar van jouw huis of appartement bent.
Je interieur en andere spullen
Als tweede kun je een inboedelverzekering nemen. Deze dekt eigenlijk alles wat niet door een opstalverzekering wordt verzekerd. Denk aan de keuken, de badkamer, het interieur, ect. Schade aan het interieur hoeft vaak minder dringend gerepareerd te worden dan schade aan het huis zelf. Dit maakt het helaas niet minder vervelend. Met een inboedelverzekering kun je jouw interieur waarborgen tegen waterschade, brand of diefstal. Ook is het mogelijk om je interieur en eventuele andere spullen te verzekeren tegen schade die je zelf aanbrengt. Je probeert altijd zo zuinig mogelijk op je huis te zijn, maar het kan altijd gebeuren dat je iets laat vallen of iets omver stoot. Met een inboedelverzekering ben je er zeker van dat je beschadigd interieur kunt vervangen.
Een ongeluk gebeurt niet altijd thuis
Als laatste kun je ook iets kapot maken in het huis van iemand anders. Een van je kinderen kan bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen een bal door het raam van de buren schoppen. Als dit bij jou zou gebeuren, wil je natuurlijk ook dat degene die er verantwoordelijk is de kosten betaald. Het zou niet eerlijk zijn als degene die het stuk maakt niet zijn eigen fouten oplost. Ook hier heb je gelukkig een verzekering voor, namelijk een aansprakelijkheidsverzekering.
Kijk voor meer inspiratie op: http://Diezeijn.nl