Bomen planten klinkt simpel, maar dat is het niet helemaal. Om het goed te doen, moet je wel een paar regels in het achterhoofd houden. Je wilt immers de boom een zo goed mogelijke start in het leven geven en om dat te doen, is het verstandig om te weten wat je doet als je de boom plant. Het is een van de redenen dat dit vaak gebeurt door een professional, die precies weet welke boom het beste gedijt onder welke omstandigheden. Maar waar moet je rekening mee houden als je het zelf doet?
Nooit planten als het vriest
Het klinkt als een no-brainer, maar we willen het toch niet onvermeld laten. Bomen planten doe je nooit als het vriest. Ten eerste is het niet te doen om in bevroren grond een gat te graven en ten tweede heeft een jonge boom grond nodig waarin hij een zo goed mogelijke start kan maken. Stijf bevroren grond is dat niet. Zorg er dus voor dat je de boom plant in een vriendelijker jaargetijde. Op die manier staat er straks al een redelijk verankerde boom als de vorst alsnog zijn intrede doet.
Plant de boom niet te diep
Het komt nogal eens voor dat een boom te diep geplant wordt. Dat is nadelig voor de boom, omdat dan de wortels niet genoeg zuurstof krijgen. Wie een boom plant, moet ervoor zorgen dat de bovenste wortels net onder de grond komen te zitten. Wie dit te diep plant, zal zien dat de boom niet goed groeit, simpelweg omdat hij niet het zuurstof krijgt dat nodig is om optimaal te kunnen groeien.
Vul de grond aan met compost
Jonge bomen mogen best een handje geholpen worden. Daarom is het slim om na het graven van het gat waar de boom in komt te staan, de grond aan te vullen met compost. Deze rijke grond zorgt ervoor dat de boom beter gevoed wordt en dus een betere start kent. Door de boom enkel te plaatsen in de grond, zonder aanvullingen, zal je zien dat de boom het moeilijker kan hebben en minder snel groeit. Compost is het zetje dat een jonge boom nodig heeft om goed tot zijn recht te komen.
Wees scheutig met water
Niet elke zomer biedt uit zichzelf genoeg water voor al het plantenleven. Zeker de Nederlandse zomers kunnen soms behoorlijk grillig zijn, waardoor het de ene keer niet meer lijkt te stoppen met regenen, terwijl je daarna zomaar weken zonder fatsoenlijke neerslag kan komen te zitten. Hou hier rekening mee bij het planten van je boom. Zorg ervoor dat de boom ondersteund wordt met extra water en wees hier niet zuinig mee. Plaats desnoods een druppelslang, zodat je er niet meer over hoeft na te denken, maar zorg ervoor dat de boom echt genoeg water krijgt om van te kunnen groeien. Net zoals zuurstof, is water een van de bouwstenen waar een boom zijn leven lang van zal leven. En hoe beter dit in het vroege leven van de boom is geregeld, hoe sterker hij zijn leven begint.
Ook leuk om te lezen: Tips bij het aanleggen van een tuin