Bij werken op hoogte is er valgevaar. Jaarlijks vallen er veel mensen van een dak, een ladder, met alle gevolgen van dien. De meest voorkomende gevallen zijn van daken, vloeren, ladders, trappen of steigers. Niet alleen de hoogte, maar ook de werkzaamheden en de directe omgeving bepalen het aanwezige gevaar. De meeste ongevallen ontstaan door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging en het verkeerd gebruik maken van arbeidsmiddelen zoals een ladder of steiger. Als werkgever ben je verplicht om de werkplek te beveiligen bij werkzaamheden waarbij er sprake is van valgevaar. Valgevaar voorkom je door de werkplek veilig en ordelijk in te richten en de arbeidsmiddelen veilig op te stellen en op een juiste manier te gebruiken.
ONDERSCHAT
In de praktijk zien we dat de risico’s van werken op hoogte nog regelmatig worden onderschat. Een valongeluk gebeurt vaak op een moment dat er niet stilgestaan wordt bij het valgevaar. Op relatief lage hoogtes, bijvoorbeeld het schuine dak van een schuur, voelen we ons veiliger en zijn we minder voorzichtig. Het is dan ook verplicht je vanaf een hoogte van 2,5 meter te beschermen tegen vallen. Een val van ‘maar’ 2,5 meter hoogte kan echter al tot ernstige gevolgen leiden. Veel van die ongevallen kunnen voorkomen worden met goede valbeveiliging. Belangrijk is dat mensen weten hoe ze de valbeveiliging moeten gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een training. Ook moet de valbeveiliging, voor de veiligheid, jaarlijks worden gecontroleerd en moet er toezicht worden gehouden op het juiste gebruik ervan.
LICHAMELIJK LETSEL ALS GEVOLG VAN EEN VAL
Een valongeval kan ernstig en blijvend letsel tot gevolg hebben. Zo is er ten eerste het risico op verrekkingen, kneuzingen en botbreuken. Ook hebben valongelukken regelmatig de dood tot gevolg. Het risico op ernstige schade wordt uiteraard groter naarmate de valhoogte groter wordt. Maar ook bij een relatief korte val van 1 meter of minder kan er ernstig letsel optreden wanneer het slachtoffer verkeerd valt.
In de tabel hieronder kun je een beeld krijgen van de krachten die er bij een val op je lichaam komen. De maximale risicogrens voor het menselijk lichaam zit rond de 600 kg. Dat betekent uiteraard niet dat je bij zo’n impact er heelhuids vanaf komt, maar dat je het er nog levend vanaf zou kunnen brengen.
Valhoogte | Snelheid bij grond | Impact |
3 meter | 28 km/u | 400 kg |
5 meter | 36 km/u | 600 kg |
8 meter | 45 km/u | 1000 kg |
VOORKOMEN BETER DAN GENEZEN
Valgevaar kan dus serieuze consequenties hebben. Gelukkig is er een hoop dat je kunt doen om het risico op een val te verkleinen. Zoals hierboven uitgelegd moet je dat sowieso doen wanneer er werkzaamheden plaatsvinden waarbij er 2,5 meter of meer kan worden gevallen. In andere situaties, zoals bij werken boven water of verkeer moet je ook actie ondernemen, ongeacht de valhoogte. Dus gok het er niet op dat er niks zal gaan gebeuren, maar kies voor de veilige keuze. Want voorkomen is beter dan genezen.
Categorie: Veiligheid.