Hoewel het op voorhand vaak eenvoudig lijkt, is het inrichten van een tuin dat niet. Bij het vormgeven van tuinen zijn er tal van verschillende aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan de locatie en het formaat van het terras, maar bijvoorbeeld ook aan het type steen of tegel wat goed past bij de bestaande tuinmeubelen. Of andersom, welke tuinset goed past bij de gekozen stijl in de tuin. In dit artikel lees je meer over de stappen die doorlopen zouden moeten worden bij het inrichten van de tuin. Start allereerst met een inventarisatie van de wensen van je gezinsleden. Welke componenten zouden op z’n minst terug moeten komen in het ontwerp van je tuin? Het vormt een goed startpunt voor de rest van dit project.
Tip 1: breng de benodigde componenten in kaart
Kinderen hebben baat bij een gazon, waar zij met vrienden en vriendinnen kunnen spelen. Naast een gazon wil je zelf wellicht één of twee terrassen in de tuin, waar je van het mooie weer geniet en bij kunt praten met vrienden. Je partner houdt er wellicht minder van om hele dagen op de tuinset te zitten. Voor hem of haar is een moestuin de grote wens. Bepaal wat het formaat van deze componenten moet zijn, om ze vervolgens in de plattegrond van de tuin in te tekenen. Het geeft een goed beeld van de ruimte die je nog overhoudt voor bijvoorbeeld een aantal borders.
Tip 2: zorg voor voldoende groen in de tuin
Steeds vaker kiest men voor een tuin met uitsluitend bestrating. Een groot terras biedt voordelen, maar zeker ook nadelen. Zelfs voor mensen die absoluut geen groene vingers hebben. Door voor meer groen in een tuin te kiezen zal de temperatuur er in de zomermaanden aangenamer zijn. De tegels van het terras houden de warmte vast, waardoor het tot laat op de avond benauwd kan zijn in de tuin. Dat geldt in het bijzonder voor de tuinen bij tussenwoningen, waar vaak nauwelijks wind komt door het grote aantal schuttingen. Groen houdt de warmte niet vast, waardoor het bijvoorbeeld op een gazon koeler zal zijn dan op het terras.
Tip 3: geniet het hele jaar van je tuin
Bij het vullen van de verschillende borders in de tuin is het belangrijk rekening te houden met de periode waarin de verschillende planten in bloei zullen staan. De ene plant bloeit al in het voorjaar; de ander pas in het najaar. Ook zit er een verschil in planten die hun bladeren verliezen in het najaar en varianten die de hele winter door groen zijn. Zeker in kleinere tuinen is het verstandig te kiezen voor wintergroene planten. Het maakt dat de tuin het hele jaar door mooi is en nodigt uit om ook in het najaar en de winter af en toe naar buiten te gaan.
Tip 4: doe online inspiratie op voor je ontwerp
Je hoeft de inrichting van de tuin niet volledig zelf te bedenken. Op het internet vind je talloze foto’s en omschrijvingen van de tuinen van anderen. Doe inspiratie op voor je eigen tuin!