Een van de belangrijkste kenmerken van klimaatverandering is de temperatuurstijging. Dit heeft ook verschillende effecten op dieren en planten in de tuin. Als klimaatfitnessmaatregel voor de tuin wordt het steeds belangrijker om voldoende gietwater beschikbaar te hebben, de bodem te beschermen tegen uitdroging en om waterpunten te voorzien voor dieren. Vorig jaar hadden we lange droge seizoenen in onze tuin en dit jaar is het zelfs nog extremer.
Volgens LANUV is sinds 1951 in Noordrijn-Westfalen en het oosten van Nederland een stijging van het gemiddelde aantal zomerdagen en warme dagen duidelijk zichtbaar. De zomerdagen namen met gemiddeld bijna 17 dagen toe, de hete dagen met bijna 6 dagen. Aangezien onze tuin al zo’n 45 jaar bestaat en de trend naar opwarming waarschijnlijk doorzet, moeten de waterreserves ook veel groter worden gemaakt dan onze tuinbezitters hadden gepland.
Watervoorziening in de tuin
Watervaten, verborgen in de schaduw, storen het aanzien van de tuin niet.
Er is geen wateraansluiting in onze tuin omdat de tuin ver verwijderd is van de dichtstbijzijnde gebouwen. Maar zelfs met een wateraansluiting is het goedkoper, plantvriendelijk en milieuvriendelijk om regenwater te gebruiken voor irrigatie. De grootte van de watervoorziening in een klimaatvriendelijke tuin hangt uiteindelijk af van je eigen ervaring. Sommige statistieken gaan momenteel uit van 60 l per m² per jaar (bron). Voor onze tuin hebben wij een watervoorziening van ca. 1,5 m³ (1500 l) van ca. 200 m² vloeroppervlak.
Minstens zo belangrijk als de watervoorziening is de grootte van het opvangoppervlak voor het regenwater. Deze grootte bepaalt hoe snel de voorraden aanvullen. We gebruiken het dak van ons prieel (ca. 16 m²) om regenwater op te vangen. De ervaring heeft geleerd dat we met onze voorraden en ons inzamelgebied op de ondergrens zitten.
Tijdens lange droge seizoenen brengen we ook water in jerrycans naar onze tuin met de handkar. Dit is nogal vervelend en daarom slechts een tijdelijke oplossing voor twee tot drie keer per jaar. Op lange termijn moeten we waarschijnlijk onze irrigatiestrategie uitbreiden om het hoofd te bieden aan de opwarming van de aarde.
Correct gieten
Plantpot als hulpmiddel bij het besproeien
Om water te besparen, moet u een paar regels volgen bij het besproeien. De vloer moet tijdens het water geven zo koud mogelijk zijn, zodat er minder water verdampt. De vroege ochtenduren zijn daarom het beste om water te geven.
Daarnaast is het beter om minder vaak, maar vooral uitgebreid en langzaam water te geven. Dit zorgt ervoor dat het water diep in de grond sijpelt en de planten ook hun wortels diep in de grond ontwikkelen. Planten met diepe wortels kunnen lange tijd zonder water geven.
Sommige planten zoals pompoenen of rabarber laten hun bladeren in de middaghitte hangen. Ook hier hoeft u de gieter niet direct te gebruiken, want dit is een volkomen normaal gedrag van de plant om vochtverlies te verminderen. Als het ’s avonds kouder wordt, worden de bladeren rechtgetrokken zonder extra water te geven.
Voor nieuwe planten in de tuin gebruik ik slakbeschermingsringen als gietringen. Voor bijzonder dorstige groenten, zoals komkommer, pompoen en courgette, zet ik plantenbakken naast de nieuwe planten als gieter. Al bij het planten zorg ik ervoor dat dergelijke planten zo laag mogelijk staan.
Op sommige groenten en fruit, zoals B. meloenen, ik geef er de voorkeur aan al onze watervoorraden op te geven. Uit voorzorg laat ik ook alleen de dorstige tomaten op mijn balkon groeien.
Overigens is natuurlijk ook het gazon een zorgenkindje met droogte in de zomer. Regelmatig sproeien, en dat doe je pas als de zon onder is gegaan, zorgt ervoor dat het gazon mooi groen blijft.
Ga ook geen graszoden leggen in de warme zomer, dit doe je bij voorkeur in de natte herfst, maar daar kunnen de mannen van graszodenkopen.nl je alles over vertellen.