Een mooie houtkachel is natuurlijk een heerlijke verwarmer van je huis. Vanaf het moment dat je de kachel winkel binnenstapt, weet je precies waarom het zo’n populair onderdeel is van menig huishouden. Maar hoe stook je nu precies het hout in je houtkachel goed op? En hoe zorg je ervoor dat je straks niet per ongeluk in de rook zit? We helpen je graag op weg met enkele belangrijke tips.
Begin klein
Grote blokken hout branden niet zomaar en dus is het slim om voor een goed vuurtje eerst klein te beginnen. Hiervoor zijn aanmaakhoutjes perfect geschikt; dit zijn kleine stukjes hout die veel sneller vlam vatten dan hun grote broers. Om het vuur alvast aan te steken kan je aanmaakblokjes gebruiken. Door de aanmaakhoutjes zo te leggen dat ze snel vlam vatten, zal je zien dat je al snel een vrij klein, maar duidelijk vuurtje te pakken hebt. Die kleine houtjes branden weliswaar snel, maar branden ook minstens zo snel op, dus zorg ervoor dat je meerdere houtjes tot je beschikking hebt, anders is het vuur alweer gedoofd voordat het goed en wel op gang gekomen is. Als het eenmaal lekker brandt, kan je overgaan tot het toevoegen van haardhout.
Voeg het haardhout toe
Als het brandje lekker onderweg is, is het tijd om het haardhout toe te voegen. Je opent de kachel eerst een klein stukje, zodat de luchtdruk gelijk wordt aan die van de huiskamer en de rookvorming voorkomen wordt. Daarna leg je enkele houtblokken in het vuurtje en sluit je de kacheldeur. Het wordt vervolgens weer bijzonder heet in de kachel, waardoor de houtblokken snel vlam zullen vatten. Om het proces te helpen, kan je enkele sleuven van je kachel openzetten, zodat er wat meer zuurstof bij komt. Zuurstof is een uitstekende aanjager voor een vuurtje en door de sleuven open te zetten, help je dit een handje.
Wees niet te scheutig met het haardhout
Veel mensen zijn geneigd om snel nieuwe blokken op het vuur te gooien, maar dit is helemaal niet nodig. Laat de aanwezige houtblokken eerst maar eens goed vlam vatten voordat je nieuwe blokken in het vuur gooit. Veel mensen hebben immers geen oneindige hoeveelheid houtblokken en het zou zonde zijn als je hier gelijk in een hoog tempo doorheen jaagt. Wees daarom zuinig met de blokken en voeg pas nieuwe toe als het echt nodig is.
Stook niet als het windstil is
Houtkachels ruiken heerlijk, maar ze zorgen wel voor rook en verbrande houtdeeltjes in de lucht. Als het buiten lekker waait, zal dit snel vervliegen en heeft niemand er last van. Maar als het helemaal windstil is, blijft de rook behoorlijk hangen en kunnen mensen in de buurt last krijgen van deze verbrande houtdeeltjes. Hou daarom rekening met de buurt en probeer niet te stoken als het mistig of helemaal windstil is. Stoken op een windstille dag leidt ook tot meer luchtvervuiling en ook dat is natuurlijk iets wat je liever voorkomt. Is het echter een dag waarop de wind lekker waait en het buiten guur en koud is, dan is de houtkachel een heerlijke, knusse verwarming.
Ook leuk om te lezen: een airco gebruiken in de winter? Dat kan!