Door de uitbraak van het Coronavirus werden veel bedrijven gedwongen om afscheid te nemen van vertrouwde processen. In veel gevallen konden de werknemers zelfs niet meer in hun vertrouwde werkomgeving terecht. De praktijk leerde dat het maken van een combinatie tussen thuiswerken en werken op kantoor niet alleen het meest praktisch was maar zelfs een verbetering in de werkomstandigheden bleek te zijn. Hieruit ontstond het hybride werken: het beste van twee werelden.
De omslag naar hybride werken
De letterlijke betekenis van hybride is “een kruising of combinatie tussen twee ongelijksoortige zaken”. Deze definitie kan ook worden vertaald naar de manier waarop werkprocessen worden vormgegeven. Hierin heeft er voor veel bedrijven een duidelijke verandering plaatsgevonden. In het verleden was het thuiswerken een uitzondering. De meeste bedrijven kozen er bewust voor om hun medewerkers hun werkzaamheden voornamelijk op kantoor te laten uitvoeren. Dit werd immers gezien als de meest efficiënte werkwijze.
Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus veranderde het speelveld. Een bezoek aan het kantoor werd bij hoge uitzondering toegestaan. Het grootste deel van de werkzaamheden moesten op afstand worden uitgevoerd waarbij er gebruik kon worden gemaakt van geavanceerde digitale mogelijkheden.
Andere inzichten als gevolg van het nieuwe werken
De nieuwe werksituatie heeft de ogen van veel bedrijven geopend. Er ontstonden nieuwe werkprocessen die een hybride invulling kregen. Er werd een combinatie gemaakt van het thuiswerken om ongestoord de werkzaamheden te kunnen verrichten en bezoeken aan het kantoor voor werkoverleg, vergaderingen, teamwork, presentaties en ontspanning. In de praktijk bleek het hybride werken het beste van twee werelden te zijn. De voordelen van het thuiswerken en het samenwerken op het kantoor vallen bij het hybride werken als puzzelstukjes in elkaar. Er is een balans gevonden waar de meeste mensen zich zeer prettig bij voelen wat uiteraard een positief effect heeft voor de prestaties en productiviteit. Veel bedrijven zien dan ook in dat hybride werken de toekomst is en maken dan ook graag de keuze om voort te bouwen op de in eerste instantie noodgedwongen stap.
Kantoorinrichting gebaseerd op hybride werkprocessen
De stap naar hybride werken vraagt in veel gevallen ook aanpassingen die betrekking hebben op de kantoorinrichting. Het kantoor wordt immers veel meer gebruikt als ontmoetingsplek voor collega’s voor werkoverleg, vergaderingen, teamwork, presentaties en ontspanning. Het veranderen van een kantoorruimte naar een hybride werkomgeving is echter maatwerk. Hierbij moet er gekeken worden naar aspecten als ergonomie, klimaat, akoestiek, groen, sfeer en IT-faciliteiten. Daarnaast moet de DNA van de organisatie in de gehele inrichting worden verweven. Om een hybride kantoor op de meest praktische manier in te richten, kan gebruik worden gemaakt van de diensten van een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in kantoorinrichting met het oog op hybride werken. Dit bedrijf neemt het gehele inrichtingsproject uit handen zodat de overgang naar de nieuwe manier van werken juist niet ten koste hoeft te gaan van de productiviteit.