Mensen die plannen om een huis te bouwen hebben ongetwijfeld al gehoord over warmtepompen. Als je weet dat voor het grootste deel van de gezinnen de energie-uitgaven de grootste kost is in de winter, loont het de moeite om te investeren in een goedkoper alternatief voor verwarming en warm water. Wil je direct weten wat het kost? Een warmtepomp installateur in Gouda of een warmtepomp expert in Dordrecht kan je meer informatie bieden over de mogelijkheden in jouw woning, de kosten en het verwachte rendement.
Gratis energie
Warmtepompen heb je in verschillende systemen. De meest voorkomende vormen zijn de grond/grond warmtepomp, de grond/water warmtepomp, de water/water warmtepomp en de lucht/water warmtepomp. Allemaal hebben ze hetzelfde principe: zonne-energie onder de vorm van calorieën in de ondergrond of de omgeving te onttrekken en deze om te zetten naar verwarming, idealiter via een vloerverwarming. Het voordelige hieraan is dat deze energie gratis beschikbaar is en enkel een warmtepomp nodig is om ze te ontginnen. Het elektrische verbruik van de pomp is zeer laag zodat bij een goed werkend systeem 70% van de benodigde energie gratis is.
Milieuvriendelijk
We weten dat de warmtepomp economisch zeer interessant is, maar daarnaast is ze ook nog eens milieuvriendelijk. Er zijn geen fossiele brandstoffen meer nodig om te verwarmen dus er is ook geen vervuiling door CO₂-uitstoot. In kleine mate bent u nog steeds afhankelijk van het elektriciteitsnet om de pomp aan te sturen.
Veelzijdigheid
Naast het aandrijven van een vloerverwarming, kan een warmtepomp ook dienen om u te voorzien van sanitair warm water en uw zwembad te verwarmen. Beide werken het best met een lucht/water warmtepomp die thermische energie uit de lucht haalt om deze tegen een hogere temperatuur door te geven aan de warmwaterkuip.
Wat zijn de nadelen?
Uiteraard bestaan er geen sprookjes. Deze manier van verwarmen is niet voor alle projecten weggelegd. Bij een grond/grond warmtepomp moet er een buizensysteem worden aangelegd over een groot oppervlak, vaak de tuin. Bij een grond/watersysteem moet er een diepe put geboord worden. Beide ingrepen zijn niet goedkoop, en reken daar nog eens de installatie bij. Goedkopere systemen zoals de lucht/water warmtepomp hebben dan weer een lager rendement en zijn minder interessant op lange termijn. Het vergt een investering die uiteindelijk zal opbrengen en vooral zeer interessant is bij een nieuwbouw. Op de Belgische website Energids.be lees je nog meer nadelen van een warmtepomp.
Ook interessant om te lezen: De hellingshoek van zonnepanelen bepalen