Hoe heerlijk is dat: tijdens deze barre wintermaanden even opwarmen in de hottub. Maar wat is het eigenlijk precies en hoe gebruik je dit luxe product? Een hottub kun je vergelijken met een jacuzzi, alleen wordt de hottub verwarmd door middel van een houtgestookte kachel. Het is dus in principe een houtgestookt buitenbad, bijvoorbeeld in je achtertuin. Het water wordt verhit naar 37,5 graden Celsius. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar waar komt het precies vandaan en waarvan wordt het gemaakt?
De origine van de hottub
De hottub komt oorspronkelijk uit de landen die dicht tegen de Noordpool liggen, landen waar de temperatuur dus gemiddeld laag ligt. Om precies te zijn komt de hottub uit Scandinavië, Scandinavië is heel rijk aan natuurlijke warmwaterbronnen waar vroeger (en nog steeds) veel gebruik van wordt gemaakt. Je snapt dan ook vast wel waar het idee vandaag is gekomen. De houtgestookte hottub is een echte traditie in Scandinavië, veel inwoners van voornamelijk Zweden, Finland en Noorwegen zijn in het bezit van zo’n hottub, maar ook de rest van Europa gaat er steeds vaker aan geloven. Wil je een hottub kopen? Er zijn genoeg bedrijven in Nederland waarbij dat kan.
Waarvan wordt het gemaakt?
De hottub werd vroeger altijd gemaakt van alleen hout, ze probeerden de baden door middel van hars altijd waterdicht te maken maar dat is nooit echt goed gelukt, om die reden worden de binnenkanten tegenwoordig gemaakt van kunststof. Hierbinnen zijn echter ook een aantal varianten, zo heb je die LDPE (Lage Dichtheid Polyetheen), HDPE (Hoge Dichtheid Polyetheen) en glasvezel kunststoffen kuipen. De kuipen van glasvezel worden afgewerkt met 3 verschillende coating die ervoor zorgen dat er geen barsten in de kuip ontstaan en dat aanslag van UV-licht en chloor wordt voorkomen, ook wordt de houten buitenkant hierdoor beschermt. Een hottub kan uiteraard niet zonder de kachel, het water wordt immers niet vanzelf warm. Je hebt twee soorten kachels, een interne en een externe. De interne kachel hangt of staat in de hottub zelf, waardoor er direct contact wordt gemaakt met het water. Omdat de kachel ontzettend warm wordt, plaatsen ze er altijd een houten afscheiding omheen. De externe kachel staat buiten de hottub, deze is met slangen en klemmen bevestigd aan de hottub.
Hoe gebruik je het?
Een hottub is in principe zeer makkelijk in gebruik. Als eerste moet ervoor gezorgd worden dat de kuip wordt gevuld met water voordat er gestookt kan worden. Het zal ongeveer twee uren duren voordat het water de juiste temperatuur heeft bereikt, dit is echter wel afhankelijk van de grootte van het bad en de kachel. Een hottub vergt wel wat onderhoud, de kuip zelf is met een schoonmaakmiddel en een doekje zeer makkelijk te reinigen, het water zelf is zonder reinigingsmiddel één week te gebruiken, met het milieuvriendelijke middel Aqua Kristal kan het water langer gebruikt worden. Je kunt er ook voor kiezen om een zandfilterpomp aan de hottub aan te sluiten, in combinatie met een UV-filter kan het water wel tot 2.5 maand gebruikt worden.