Als je de liefde wil betuigen dan ga je langs de bloemist voor een bos rode rozen. Want zo’n mooie bos staat voor een dosis liefde en romantiek. Maar waaraan danken zij deze titel?
Terug in de tijd naar de oude Grieken
Als je de romance van rode rozen wilt begrijpen moet je een stuk terug in de tijd. Al sinds de ontdekking staat de roos en dan met name de rode roos voor liefde en romantiek. Als je jouw liefde en romantiek aan iemand kenbaar wilde maken, gaf je een rode roos. De geschiedenis ligt dus ergens bij de oude Grieken waar deze bloem het symbool was van Aphrodite, de godin van de liefde, lust en voortplanting. Dit maakte direct dat de roos gekoppeld werd aan het symbool van de liefde. De intense rode kleur van het hart, leent zich goed voor liefdevolle associaties. Een van de Griekse vertalingen dankt de kleur van de rode rozen aan Aphrodite die zich openhaalde aan een van de doornen waardoor haar bloed de voorheen witte bladeren overgoot.
Later werd de voorliefde voor deze rode roos voortgezet in het christendom. De onderwerpen van lust en voortplanting lagen ingewikkelder waardoor de roos voor een vromere vorm van liefde stond. Rozen werden een ode aan de maagd Maria. Nu symboliseert de rode bloem devotie wat bijvoorbeeld terugkomt bij de rozenkrans in het christendom. Naast de mooie bladeren stonden de doornen voor het lijden van Christus en daardoor kon de roos op verschillende manieren worden uitgebeeld in alle thema’s terugkomen.
Rode rozen hebben een betekenis, maar andere bloemen ook
Ondanks dat de betekenis van de rode roos in de loop van de eeuwen veranderden, is de basis hetzelfde gebleven. Het is en blijft het symbool van de liefde. De symboliek voor de andere bloemen zijn in de loop van de jaren wat ondergesneeuwd, maar vroeger werden er hele boodschappen afgegeven. Je zou eigenlijk een heel woordenboek kunnen volschrijven over de betekenis van bloemen.
Zo kun je zeggen dat de mimosa voor kuisheid staat omdat de blaadjes ’s nachts sluiten. Als je gaat voor trouw moet je de rozemarijn kiezen en een venkel voor vleierij. De akelei staat voor ontrouw en rozen staan nog steeds voor de liefde.
Rozen hebben op basis van hun kleur een eigen betekenis, waarbij gele en witte rozen vriendschap symboliseren en zwarte rozen gezien worden als de kleur van de dood. Terwijl de rode rozen hun welbekende symbool van de liefde al sinds de oude Grieken met zich mee dragen en waarschijnlijk altijd zullen blijven dragen.
In de tijd dat er meer bekendheid was voor de betekenis van de verschillende bloemen, werd er dus ook gecommuniceerd door middel van een boeket of een losse bloem. Zo werden er in de tijd van het christendom steeds vaker bloemen opgespeld en ook de locatie van het opspelden gaf een betekenis mee aan het gehele verhaal. Inmiddels zijn we dat redelijk verloren, maar voor de echte romanticus zijn rode rozen nog steeds goed te halen.
Voor meer over wonen, kijk op https://www.diezeijn.nl/