Het is je waarschijnlijk wel bekend dat er verschillende soorten inboedelverzekeringen bestaan. We maken daarbij een onderscheid tussen de extra uitgebreide inboedelverzekering evenals de all risk inboedelverzekering. Voor beide verzekeringen geldt dat ze in de basis over min of meer dezelfde polisvoorwaarden beschikken. Dit gezegd hebbende is het zo dat je bij de all risk wel nog kan rekenen op een extra dekking, namelijk deze voor schade die je zelf hebt aangebracht aan je inboedel. Het spreekt voor zich dat dit niet geldt voor schade die moedwillig is veroorzaakt. In ieder geval, zou jij graag alles willen ontdekken over de all risk inboedelverzekering? Dan is het zonder meer een aanrader om even de informatie door te nemen die je hieronder op deze pagina aantreft.
Wat is de all risk inboedelverzekering?
Er bestaan op de markt twee verschillende soorten inboedelverzekeringen. In eerste instantie is er de extra uitgebreide inboedelverzekering. Dit is eigenlijk het standaard exemplaar. Voor dit type van verzekering geldt dat ze schade dekt aan je inboedel die is veroorzaakt door bijvoorbeeld een brand, wateroverlast, een inbraak en diefstal. In principe is het zo dat je met deze verzekering reeds kan rekenen op prima dekkingen. Dit gezegd hebbende is het zo dat de zogenaamde all risk inboedelverzekering je toch nog net wat meer zekerheid biedt.
Bovenstaande is het gevolg van het feit dat je bij de all risk inboedelverzekering ook kan rekenen op een dekking van de schade die door jou zelf is veroorzaakt. Deze extra dekking is natuurlijk ongelofelijk interessant, maar het moet gezegd dat ze het risico voor de verzekeraar sterk vergroot. Dit heeft in de praktijk zo zijn gevolgen voor de premie die in rekening wordt gebracht. Het spreekt dan ook voor zich dat de all risk inboedelverzekering altijd net wat duurder is in vergelijking met de extra uitgebreide optie. Je krijgt er echter zoals gezegd wel een extra dekking voor in de plaats.
Wat zijn de voordelen van de all risk inboedelverzekering?
De all risk inboedelverzekering kenmerkt zich eigenlijk door één significant voordeel ten opzichte van de extra uitgebreide verzekering. Het is namelijk zo dat deze verzekering ook de schade dekt die door jou als verzekeringnemer aan de inboedel is aangebracht. Dat is bij de standaard, extra uitgebreide verzekering helemaal niet het geval. Dit lijkt in eerste instantie misschien een beetje overbodig, maar dat is het helemaal niet. Let wel, het is altijd van belang om er rekening mee te houden dat je uiteraard niet zelf de schade moedwillig mag veroorzaken. Doe je dat wel? Dan zal dat ervoor zorgen dat de verzekeraar geen tussenkomst zal bieden voor de schade die je hebt geleden.
Zijn er ook nadelen aan verbonden?
In principe is het zo dat er geen echte nadelen zijn verbonden aan het afsluiten van de all risk inboedelverzekering. Toch zijn er wel twee zaken waar je zeker aandachtig voor zal moeten zijn. In eerste instantie is er het feit dat de schade die is verzekerd enkel en alleen onopzettelijk mag zijn ontstaan. Van zodra de verzekeraar het vermoeden heeft dat de schade moedwillig is veroorzaakt zal dat er in de praktijk dan ook voor zorgen dat ze geen tussenkomst zal verlenen. Het is dus in de praktijk absoluut niet zo dat de verzekeraar bij een all risk inboedelverzekering altijd automatisch alle schade aan de inboedel zal gaan dekken. Hier moet je wel rekening mee houden.
Een tweede punt waar je graag bij de all risk inboedelverzekering bij stil zal willen blijven staan heeft betrekking tot de kostprijs die voor deze verzekering moet betalen. Het is namelijk zo dat deze in vergelijking met de extra uitgebreide variant een stukje hoger is gelegen. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, zolang je financiële situatie dit maar toelaat. Ben jij iemand die best kan leven met deze nadelen? Dan hoeft er je eigenlijk absoluut niets meer tegen te houden om ervoor te kiezen om dit type van verzekering af te sluiten voor jouw inboedel.
Interessante bespaartips voor je all risk inboedelverzekering
De all risk inboedelverzekering is zoals reeds vermeld eerder op deze pagina dus merkelijk duurder in vergelijking met de extra uitgebreide optie. Dat hoeft echter niet meteen een significante aanslag te betekenen op je financiële situatie, integendeel. Het is namelijk zo dat je er in de praktijk ook voor kan kiezen om op verschillende manieren de kosten van je allrisk verzekering te drukken. Zou jij ook graag dit type van inboedelverzekering willen afsluiten, maar wil je wel graag de standaardpremie enigszins kunnen drukken? Dan moet je zeker rekening houden met de onderstaande bespaartips.
1.) Voer altijd een vergelijking uit voor je all risk inboedelverzekering
Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal voor wat besparen op je all risk inboedelverzekering betreft heeft te maken met het feit dat je er altijd goed aan doet om je een beeld te vormen van de verschillende verzekeringen die bij diverse verzekeraars kunnen worden afgesloten. Voer je een dergelijke vergelijking uit? Dan zal je er namelijk de partij met de voordeligste all risk inboedelverzekering meteen tussenuit kunnen halen. Dit bovendien ook nog eens zonder dat, dit ten koste moet gaan van de dekkingen waar je op kan rekenen. Je zal kunnen vaststellen dat dit in de praktijk echt veruit de eenvoudigste manier is om de kosten van je all risk inboedelverzekering te drukken. Ga dus niet zomaar eender welke verzekering bij een random verzekeraar afsluiten.
2.) Zorg voor een correcte inschatting van de waarde van je inboedel
Zeer belangrijk is vooral om ervoor te zorgen dat er een correcte inschatting wordt gemaakt van de inboedel die je gaat laten verzekeren. Het gebeurt in de praktijk vrij vaak dat mensen ervoor kiezen om hun inboedel tegen een hogere waarde te laten verzekeren, maar dat is eigenlijk geen goed idee. Het zorgt in principe alleen maar voor een hogere verzekeringspremie terwijl je bovendien bij een schadegeval ook nog eens slechts zal worden uitbetaald aan de hand van de werkelijke inboedelwaarde. Het mag dan ook duidelijk zijn, het is altijd zeer belangrijk om een correcte inschatting te maken van de waarde die je inboedel echt vertegenwoordigt.