Waterontharders nemen steeds meer in populariteit toe. Maar welke voordelen biedt het gebruik van een waterontharder nu eigenlijk? In dit artikel kun je meer lezen over de voordelen van een waterontharder.
Hoe werkt een waterontharder?
Voordat we het gaan hebben over de voor- en nadelen van waterontharders, is het misschien eerst goed om te weten hoe dit apparaat nu precies werkt. Een waterontharder heeft een filter dat is gevuld met harskorrels. Als er water door het filter loopt, worden kalk en magnesium uit het water gefilterd. Dit zijn de twee mineralen die ervoor zorgen dat water hard wordt. Dit betekent dus dat water zachter wordt, zodra deze twee mineralen eruit zijn gehaald.
Voordelen van een waterontharder
Een waterontharder van bijvoorbeeld amysoft.nl zorgt er dus voor dat het water zacht wordt. Maar wat zijn hier nu precies de voordelen van? Hieronder hebben we alle voordelen van een waterontharder voor je op een rijtje gezet.
Lager energieverbruik
Je zou misschien niet direct verwachten dat de hardheid van water in je woning in verband kan worden gebracht met je energieverbruik, maar dit is wel degelijk het geval. Dit heeft te maken met je verwarmingssysteem. Als er water met een hoog kalkgehalte door je verwarmingsleidingen stroomt, slaat het kalk op een gegeven neer aan de binnenzijde van de leidingen. Hierdoor slibben de leidingen langzaam steeds iets meer dicht, waardoor de verwarmingen minder warmte afgeven.
Om dezelfde warmte in huis te houden, zul je jouw verwarming dan hoger moeten zetten. Dat zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt. Dit is niet goed voor het milieu en niet goed voor je portemonnee. Daarom is het beter om het water in je woning te ontharden, zodat je energieverbruik niet onnodig hoog wordt.
Minder zeep en reinigingsmiddelen nodig
Het is moeilijk om hard water te laten schuimen, waardoor je meer zeep en afwasmiddel nodig hebt. Daarbij heb je met hard water ook zout en hogere kwaliteit vaatwastabletten nodig. Ook moet je regelmatig je keuken, badkamer en toilet ontkalken met reinigingsmiddelen die hiervoor bestemd zijn. Dit is voor het milieu niet heel goed en op jaarbasis kan dit aardig wat kosten met zich meebrengen.
Heb je een waterontharder en maak je dus gebruik van zacht water? Dan heb je minder zeep, afwasmiddel en reinigingsmiddelen nodig. Voor de vaatwasser heb je enkel nog wat poeder nodig en een beetje glansspoelmiddel.
Beter voor de huid
Wist je dat zacht water ook veel beter is voor de huid? Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar veel mensen met eczeem hebben baat bij het gebruik van een waterontharder. Dit kan worden verklaard aan de hand van het dat hoge hoeveelheden calcium en magnesium de huid waarschijnlijk irriteren. Het zou echter ook zo kunnen zijn dat er bij hard water meer zeep wordt gebruikt, waardoor de huid geïrriteerd raakt.
Lekkere smaak
Vrijwel iedereen vindt zacht water lekkerder smaken dan hard water. Dit geldt dan trouwens niet alleen voor een glas naturel water, maar ook voor alle dranken die met water worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan koffie, thee en limonade.
Apparaten en textiel gaan langer mee
Net als bij de je verwarmingsleidingen slaat het kalk van hard water ook neer in de leidingen van je apparaten. Hierdoor kunnen je apparaten er eerder mee stoppen. Gemiddeld gezien gaan huishoudelijke apparaten tot wel dertig procent langer mee als je een waterontharder gebruikt.
Verder is het ook zo dat kalk de kleur van je kleding kan doen vervagen. Bij gebruik van een waterontharder blijft je kleding dan ook langer mooi, waardoor je het langer kan blijven dragen.