Vind jij het leuk om regelmatig te experimenteren met een nieuwe indeling van je huis? Het is hartstikke leuk om je meubels af en toe te verplaatsen, zo voelt het namelijk alsof je weer een nieuw huis hebt! Maar het kan wel vervelende krassen op je vloer veroorzaken. Daarom kunnen meubelwielen in dit geval uitkomst bieden. Meubelwielen monteer je onder je meubels, waardoor ze verplaatsbaar worden. Je meubels blijven gewoon stevig staan en wiebelen niet, maar laten toch geen krassen achter op de vloer. Ideaal dus! Wil jij meubelwielen kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Benieuwd welke dat zijn? Dat vertellen we je in deze blog.
Gebruiksdoel en draagkracht
Als eerste is het belangrijk om te bepalen waar je de meubelwielen voor wil gaan gebruiken. Wil je lichte meubels zoals stoelen en computertafels voorzien van wieltjes? Dan is een belasting van 10 tot 80 kilogram vaak voldoende. Voor grotere meubels zoals bedden kun je beter kiezen voor wieltjes van 40 tot 110 kilogram. Om te bepalen voor welke wielen je het beste kunt gaan, kun je de maximale belasting of het draagvermogen uitrekenen. Monteer je 4 wieltjes onder je meubel? Dan deel je het gewicht van het object door 4. Maar heb je te maken met een oneffen ondergrond? Dan deel je het gewicht door 3, omdat vaak maar 3 wielen de grond raken.
Grootte en breedte
Ook moet er rekening worden gehouden met de grootte en de breedte van de wieltjes. Hiervoor moet je bedenken over welke ondergrond je gaat rijden. Grote wielen zijn makkelijker te bewegen over bijvoorbeeld drempels. Als je over een oneffen ondergrond gaat rijden kun je dus het beste kiezen voor grotere wielen. Smallere wielen zijn weer beter wendbaar dan bredere wielen.
Materiaal en type loopvlak
De ondergrond waarover je gaat rijden heeft ook invloed op het type loopvlak. Ook moet hierbij rekening worden gehouden met de temperatuur, oneffenheden en type vloer. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor massieve, rubberen, hard polyamide wielen of luchtbanden. Nylon wielen hebben een grote draagkracht, gaan lang mee en zijn geschikt voor vlakke en gladde vloeren. Rubberen wielen zijn minder gevoelig voor schokken en luchtbanden zijn heel geschikt voor oneffen vloeren. Zo is er voor ieder gebruiksdoel een ander wiel geschikt!
Aantal en type wielen
Ga je meubels verplaatsen in kleine ruimtes? Dan kun je het beste kiezen voor 4 zwenkwielen. Deze hebben een hoge wendbaarheid. Bokwielen zijn juist weer een stuk steviger, en daardoor perfect voor grote en zware objecten. Natuurlijk kun je ook een combinatie maken van bok- en zwenkwielen. Kies bijvoorbeeld voor 4 zwenkwielen en 2 bokwielen.
Kijk voor meer inspiratie ook eens op Industrialliving.nl